Clauskamp #3 Thyestes | o.l.v. Wunderbaum

Omstrengeld, als twee minnaars, blijven zij onbeweeglijk (uit het slot van Claus' Thyestes)

Tijdens het seizoen 2010-2011 – het eerste onder de nieuwe artistiek directeur Wim Opbrouck – wilde NTGent zijn fascinatie voor het oeuvre van Hugo Claus uiten en diens literaire bravoure eren. Er werd drie Clauskampen ingepland; werksessies waarbij acteurs van NTGent in een week tijd een tekst van Hugo Claus op de scène brengen. Voor het derde en finale Clauskamp van het seizoen op 11 juni 2011, gebeurde dat onder leiding van het Wunderbaum-collectief (Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten).

Zij lazen Claus' Thyestes (1966), een van de meest duistere episodes uit het koningsgeslacht van de Tantaliden. De Tantaliden werden vervloekt door de goden, omdat stamvader Tantalus de alwetendheid van de goden wilde testen. Die vloek drijft een wig tussen Tantalus' kleinzonen Thyestes en Atreus. Beiden lonken ze naar de troon van Mycene. Niet in staat om tot een vergelijk te komen drijven de broers niet alleen elkaar, maar ook elkaars kinderen het onheil in. 'Omstrengeld, als twee minnaars, blijven zij onbeweeglijk,' zo beschrijft Claus de door strijd uitgeputte broers aan het slot van het stuk.

Wunderbaum zag erin een verhaal over politieke impasse. Twee broers, Atreus en Thyestes, haten elkaar maar kunnen ook niet van elkaar loskomen. Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Dan is de vraag: hoe moet dat verder, hoe wordt de macht verdeeld? De parallel met de Belgische politiek was voor hen te mooi om te laten liggen. Ze nodigden vijf politici van een oudere generatie uit op scène om het stuk bij monde van hen te brengen, terwijl de Wunderbaumers hen via een oortje hun tekst influisterden. Een Grieks drama over de schuld van voorouders u gebracht door ex-machthebbers. Deelnemende politici waren Miet Smet (hoveling), Wilfried Martens (Atreus), Willy Claes (Thyestes), Frank Beke (de geest van Tantalus) en Wivina Demeester (furie).