De Nacht der Tribaden | naar Per Olov Enquist | regie Jean-Pierre De Decker

'De Nacht der Tribaden is geen gemakkelijk stuk en richt zich tot een rijper publiek' (Regisseur Jean-Pierre De Decker)

Publiek imago versus echte denkbeelden, het theater als afspiegeling van de wereld met een dun laagje vernis, de ontmaskering van de hypocrisie en de niet aflatende strijd om vrouwenrechten.

Ziedaar in een notendop de belangrijkste thema's van dit stuk van de Zweedse auteur Per Olov Enquist. In een regie van Jean-Pierre de Decker gaven Rudi Van Vlaenderen, Chris Boni en Magda Cnudde gestalte aan respectievelijk de theaterreus Arthur Strindberg, zijn echtgenote en haar minnares (naast enkele andere acteurs in kleinere rollen). Strindberg propageert in het stuk (en tijdens zijn leven) aan de buitenwereld humanisme en vrijheid van het individu, maar was in werkelijkheid een vrouwenhater die het niet kon velen dat zijn vrouw zich vrijvocht van zijn verstikkende personaliteit.

De Nacht der Tribaden wordt in overzichten geprezen als een gedurfde dramaturgische keuze vanwege de artistieke directie van NTG. Moderne Scandinavische auteurs werden toen nog zelden opgevoerd en zelfs Strindberg was het Genste publiek niet echt bekend (de voorstelling werd dan ook 'ingeleid' door een diareeks over het leven van de auteur). De productie werd na de eerste opvoeringsreeks in februari 1977 niet meer hernomen.

Een onvoorwaardelijke fan was in elk geval de gevreesde radiorecensent Wim van Gansbeke. Hij sprak over 'de beste theaterproductie van dit seizoen in Vlaanderen en ver daarbuiten'.