Odysseus | regie Michael De Cock

In een theatermarathon van meer dan 24 uur gespreid over drie avonden wordt het volledige verhaal van de Odysseus gebracht. Dit eeuwenoude proza behandelt de zwerftocht van Odysseus die na de Trojaanse oorlog zijn weg terug naar huis zoekt. Deze weg is lang met veel obstakels. Niet alleen wordt de held, Odysseus, gevangen genomen door Kalypso; hij doorstaat ook storm en schipbreuk en ontsnapt behendig aan de cyclopen en de Sirenen. Eenmaal thuisgekomen staat hem de uitdaging te wachten zijn rol als vader en geliefde weer op te nemen. Het werk, in een vertaling van Patrick Lateur, wordt opgevoerd met 24 mannelijke acteurs in combinatie met een danssolo van Liesbeth Gruwez in de rol van Penelope.

Met Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel Van der Beek, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jürgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Mark Verstraete, Lucas Vandervorst, Gene Bervoets,Tom Jansen, Tim Bogaerts, Oscar Van Rompay, Servé Hermans, Steven Van Watermeulen, Frank Focketeyn en Bert Luppes.

Zodra je brein afgestemd is op de archaïsche taal en het trage tempo, wordt het een speciale ervaring. Dat komt vooral door het bataljon topacteurs. - De Standaard

Detailbeschrijving

Odysseus is een coproductie van NTGent en KVS en bestaat uit vier delen met telkens een aantal zangen.

DEEL 1: Telemachie/ Papaoutai

ZANG 1: Aline Cornelissen, Nina Kortekaas, Hanne Van Doren, Jef Hellemans

ZANG 2: Armin Mola, Emmanuel van der Beek, Luca Persan, Max Colonne

ZANG 3: Bartel Jespers, Tim Bogaerts

ZANG 4: Lukas De Wolf

Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (zang 1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor. Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos vader Odysseus en vertellen over hem.

DEEL 2: Zwerver op drift

ZANG 5: Stef Aerts

ZANG 6: Rashif El Kaoui

ZANG 7: Servé Hermans

ZANG 8: Oscar Van Rompay

ZANG 9: Stefan Perceval

ZANG 10: Tom Ternest

ZANG 11: Jurgen Delnaet

ZANG 12: Bruno Vanden Broecke

Het tweede deel (zang 5-12) van de Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt vaak al te makkelijk tot deze zangen herleid. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen.

Deze zangen worden voor het eerst in de ik-persoon verteld. Held Odysseus neemt zelf het woord en vertelt over zijn avonturen op zee. Deze zangen gaven ook de betekenis aan wat vandaag een 'odyssee' heet: een avontuurlijke reeks omzwervingen op weg naar huis. Opmerkelijk is ook dat we slechts informatie krijgen over de laatste korte periode van de omzwervingen. Over de zeven jaren bij Kalypso wordt nauwelijks gerept. Zangen 9-12 worden als flashback verteld en zang 12 eindigt waar zang 5 begon: op het eiland van nimf Kalypso.

DEEL 3: Iemand Niemand

ZANG 13: Valentijn Dhaenens

ZANG 14: Frank Focketyn

ZANG 15: Soufiane Chilah

ZANG 16: Tom Van Bauwel

ZANG 17: Frank Dierens

ZANG 18: Kris Cuppens

ZANG 19: Steven van Watermeulen

In deel drie zien we hoe Odysseus thuiskomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden herkennen hem niet meer en de tegenstand is groot. Gelukkig helpen de goden, veelal verpersoonlijkt door de godin Athena, de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Die weg is bijzonder ingenieus en spannend opgebouwd.

Precies over de helft (zang 13) wordt de held door de Faiaken weer naar huis gebracht. De baai is gehuld in nevels en Odysseus herkent zijn eigen vaderland nauwelijks. Eerst gaat hij tot bij de varkenshoeder Eumaios. De vertelling concentreert zich (15) even terug op Telemachos, nog altijd bij Menelaos op Sparta. Godin Athena haast zich ernaartoe en beveelt Telemachos naar huis te keren: vader is eindelijk op komst. Vader en zoon worden herenigd (16) en trekken richting paleis. Vermomd als bedelaar komt Odysseus weer thuis. Eerst wordt hij herkend door zijn hond (17), daarna door de voedster en trouwe dienaars.

DEEL 4: Zwerver weer thuis

ZANG 20: Mark Verstraete

ZANG 21: Lucas Vandervost

ZANG 22: Gene Bervoets

ZANG 23: Bert Luppes

ZANG 24: Tom Jansen

DANS: Lisbeth Gruwez

In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (22), wat volgt is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden herenigen zich en delen weer het bed. Aan het eind volgt ook de hereniging met de oude Laërtes (24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang negen bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

Als al het verbale geweld van de 24 mannen die de Odyssee vertellen eenmaal over de scène heeft geraasd, brengt Lisbeth Gruwez een woordeloos antwoord in de meest zuivere eenvoud: twintig minuten lang danst ze alle verzwegen vrouwen van de Odyssee bijeen, en dient dusdanig al die mannen van repliek.