Absence | concept en regie Eric Joris & Peter Verhelst

Memories have huge staying power, but like dreams, they thrive in the dark, surviving for decades in the deep water of our minds like shipwrecks on the sea bed.- J.G. Ballard

Peter Verhelst (NTGent) en Eric Joris (CREW) creëerden een korte, beeldende (en auditieve) voorstelling van 65 minuten, zonder 'verhaal'. De voorstelling vond zijn inspiratie in de tsunami van 2011 in Japan en gebruikt die tsunami als metafoor. Een metafoor voor een intense, stresserende gebeurtenis die een mens – elk mens - kan overkomen en met verstomming slaan. Vanuit dat trauma, vanuit die sprakeloosheid, vertrekt Absence.

Het portretteert een vrouw, Fumiyo Ikeda, die probeert om te gaan met het trauma van de tsunami doorheen een repetitief patroon van herbeleven en wegduwen van herinneringen en emoties, gekoppeld aan die gebeurtenis.

We gebruiken technologie (3D Motion Capture systeem) om de bewegingen van Fumiyo te registreren en onmiddellijk te vertalen naar een beeld (haar avatar) dat elke kleine beweging, elke lichamelijke poging om uit het trauma te kruipen, abstraheert.

De 3D captatie wordt aan het einde van de voorstelling terug geprojecteerd op de 3D lichamen. Bevreemdend, fascinerend, kwetsbaar èn afstandelijk. Ook de geluidscreaties van Bram Bosteels zijn geïnspireerd door tsunami.