Celibaat | tekst Tom Lanoye | regie Domien Van der Meiren

Regie Domien Van der Meiren. Met Valentijn Dhaenens als André – Andreeke – d'Hertenfeldt, Yves Degryse, Leen Van Welden, Gitte Van Hoyweghen en Koen Browaeys.

De machtige, rijke en decadente herenboeren d'Hertenfeldt voeren al decennialang een heus schrikbewind in het dorp. Aan de vooravond van WOI doet de laatste telg zijn intrede. Heerken Andreeken is alles wat zijn voorvaderen niet waren: in niets doortastend en vooral bereid tot goede werken. Maar achter deze façade houdt zich een wrede en sadistische man schuil, die achterdocht koestert en niet in staat is tot een ware relatie. Pas wanneer hij terugkeert uit de oorlog, verminkt en met een stukgeschoten gelaat, enkel in staat om enkele klinkers te uiten, is hij 'bevrijd' en kan hij communiceren. Voor het ware geluk is het echter te laat. André en zijn geliefde blijven noodgedwongen vasthouden aan het celibaat.

Celibaat is een stuk van Tom Lanoye uit 1993, naar Gerard Walschap's gelijknamige roman. Het gaat over het masker dat iemand draagt en het verlies daarvan. Over de spanning tussen wat gezegd en gedacht wordt, over stukgeslagen illusies, over spreken als een vorm van niet-spreken, over eenzaamheid, over Vlaanderen.