Een simpel idee

Toen Johan Simons in 2005 artistiek directeur werd van NTGent, werd onze huisstijl in handen gegeven van het Duitse duo Bert Neumann en Lenore Blievernicht. Elk seizoen pakten die uit met een verrassende fotoshoot met de acteurs en theatermakers van ons ensemble. Eerst in de stad Gent en in Gentse huiskamers, het seizoen daarop voor een geschilderd doek van een tropisch strand in onze ateliers, waar de droomwerelden van onze theatermakers tastbaar worden in voorstellingen die na hun Gentse premières doorreizen om de wereld te veroveren. Die idee werd gesymboliseerd door een derde shoot op het strand van Oostende, vlak bij de zee, het venster op de wereld, met op de achtergrond een houten replica van de voorgevel van de Gentse schouwburg (een staaltje vakmanschap van collega Luc Goedertier).

Waar zulke shoots logistiek steeds een lastige klus waren voor alle betrokkenen, spande de vierde shoot voor het laatste seizoen van Johan Simons op dat vlak toch echt de kroon. De idee was simpel: het NTGent lichtlogo en de metershoge replica van de schouwburg richting centraal-Anatolië sturen voor een ultieme shoot in die voor ons bevreemdende wereld. Ver gezocht? We bevinden ons in Emirdag, de Turkse stad waar een kwart van de Gentse migrantenbevolking zijn roots heeft en waar onze collega Güllüzar Cakan, die tijdens de eerste shoot haar 'nieuwe buur 'en 'nieuwe baas' Johan Simons bij haar thuis ontving, in de herfst van 2008 als gastvrije gids fungeerde voor de NTGent-equipe (met collega's Steve Piens en Bart Stalmans als doorwinterde roadies). Zo werd de cirkel rondgemaakt en werd ons motto 'midden in de wereld' de optelsom van onze wereld, uw wereld en ieders wereld.

Het heeft echter heel wat moeite gekost om die shoot effectief te realiseren, waarbij zelfs de hulp werd ingeschakeld van de Gentse schepen Resul Tapmaz en de Belgische Ambassade in Ankara. En van paard en kar om alle materiaal ter plekke te krijgen. Gelukkig mochten onze acteurs thuis blijven.

(Koen Van Caekenberghe, publicaties en copywriting)