Hugo Van Den Berghe | artistiek directeur en speler

Van Den Berghe speelde als piepjonge acteur reeds vanaf 1967 bij het NTG, waar hij van 1992 tot 1998 ook artistiek directeur was.

Wijlen Rudi Van Vlaanderen overhaalde Hugo om aan het Koninklijk Conservatorium te Gent toneelstudies te doen. Daar behaalde hij de Eerste prijs voor Toneel en Voordracht. Tijdens zijn studies was hij ook de jonge presentator van het historische BRT-programma Tienerklanken. Later zou hij ook bij VTM Taxi en Xansiveria presenteren.

Zijn eerste grote theaterrol speelde hij in THYESTES (1966), geregisseerd door Hugo Claus bij Toneel Vandaag, dat toen geleid werd door Rudi Van Vlaanderen. Hugo was vanaf 1966 tot 1997 vast verbonden aan het toenmalige NTG-gezelschap. Van 1992 tot 1997 was hij tevens artistiek directeur. Zijn meest bijzondere rollen zette hij neer bij NTG. Daar speelde hij o.a. in The boys in the band, Verkeerd, Niet te bereiken (VTB prijs), Een vlo in het oor (Feydeau), Hamlet (Heleneprijs), Danton, Wij betalen niet, Don Carlos, De Cocu Magnifique, en nog vele andere. Hij regisseerde bij NTG o.a. Driekoningenavond, Het recht van de sterkste, Gezin van Paemel en Sacco en Vanzetti. Vanaf 2013 was Hugo opnieuw een graag geziene gastacteur bij NTGent waar hij in het bejubelde Platonov (regie Luk Perceval) een gepensioneerde overste speelt.

Zijn televisiewerk als acteur is bijzonder veelzijdig: Paris c'est mon amour, Beschuldigde, sta op, Veilig nest, Dode zielen, Urbain, Witse, Familie, Aspe, Le riche homme (Simenon), enz. Zijn meest bekende televisierollen waren deze van Roger in Moeder, waarom leven wij? en van Taverniers in Flikken. Van Den Berghe verzorgde ook de regie voor verschillende dramaseries waaronder het televisiefeuilleton Het Gezin van Paemel. Verder was hij te zien in heel wat speelfilms waaronder Vrijdag, De Verlossing, Het Sacrament, De Leeuw van Vlaanderen (allemaal in regie van Hugo Claus), en ook in Het verloren Paradijs (Harry Kumel), Pallieter, Rubens, Mascara, enz.