Jef Demedts | artistiek directeur en speler

Na zijn opleidingen aan het conservatorium van Gent (afdeling drama) en de studio van het Nationaal Toneel startte Jef Demedts zijn carrière in de KVS te Brussel. Hij was medestichter van het NTG (1965), waar hij lange tijd als acteur-regisseur aan verbonden was. Na een woelige periode wordt Jef in december 1977 artistiek directeur van NTG. Dat bleef hij bijna veertien jaar lang. Onder leiding van Jef streefde NTG voortdurend naar het samenstellen van een evenwichtig en sociaal geëngageerd programma.

In januari 1978 richt Jef Demedts de fameuze beleidsgroep op met o.a. acteur Hugo Van Den Berghe, dramaturg Frans Redant, acteur Walter Moeremans en regisseur Jean-Pierre De Decker. De periode met de beleidsgroep was voor het gezelschap en voor de repertoirekeuze een bijzonder vruchtbare tijd. Onder zijn leiding was het NTG gedurende lange tijd het enige A-gezelschap dat interessant was om te volgen (dixit de Raad van Advies voor Toneelkunst). Toch kreeg NTG in 1986 enkele vegen uit de pan van diezelfde adviesraad. Zo zou het NTG relatief gezien te weinig inkomsten hebben (10 %) en waren er klachten over de wanverhouding tussen de betalingen van dure buitenlandse regisseurs en het tewerkstellen in nepstatuten van acteurs of figuranten…

In 1991 werd Jef Demedts als artistiek directeur opgevolgd door Hugo Van Den Berghe.

Zijn mooiste acteursrollen bij NTG waren de koningsfiguren in De Koning Sterft (1984, regie Franz Marijnen), in King Lear (1987, Franz Marijnen) en uiteraard de boer in Het gezin van Paemel (1991, regie Dirk Tanghe). In 1998 verliet Jef het NTG-gezelschap maar hij bleef acteren o.a. met zijn monoloog over Picasso. Inmiddels heeft Jef Demedts er een acteurscarrière van meer dan 55 jaar opzitten.