Johan Simons | artistiek directeur

Johan Simons, geboren in 1946 in het Nederlandse Heerjansdam, was samen met Paul Koek de drijvende kracht achter ZTHollandia, indertijd een van de belangrijkste gezelschappen van het Nederlands theater dat internationale lof oogstte met voorstellingen als Val van de goden en Sentimenti.

Van 2005 tot 2010 was hij artistiek leider bij NTGent. Hij bouwde er een Vlaams-Nederlands ensemble uit en maakte er voorstellingen als De asielzoeker, Platform, Oresteia, Vergeten straat, Kasimir en Karoline, Instinct, Tien geboden, La grande bouffe, Gif, Brief aan mijn rechter…

Vanaf 2010 tot 2015 was Johan Simons regievoerende intendant bij de Münchner Kammerspiele. Hij bracht er stukken van Elfriede Jelinek, Shakespeare, Tsjechov, Lot Vekemans, Joseph Roth en Sarah Kane. In het Duitse taalgebied was eerder werk van hem te zien op belangrijke podia als het Schauspielhaus Stuttgart, het Schauspielhaus Zürich, de RuhrTriënnale, de Münchner Kammerspiele, de Wiener Festwochen, de Volksbühne en het Hebbeltheater Berlin. Met voorstellingen als Anatomie Titus, Elementarteilchen en Kasimir und Karoline werd hij uitgenodigd op het Berliner Theatertreffen.

Johan Simons is ook actief als operaregisseur. Zo regisseerde hij o.m. in de Opéra Bastille (Parijs), in de Nederlandse Opera en op de Salzburger Festspiele.

In september 2009 reikte de Universiteit Gent Johan Simons een eredoctoraat uit, als blijk van waardering voor de vernieuwende visie, de internationale weerklank en het maatschappelijk engagement in zijn werk. Zijn werk werd ook bekroond met tal van (inter)nationale theaterprijzen en onderscheidingen waaronder de Theaterfestivalprijs, de Nestroy Zürich, J.P. van Praagprijs Humanistisch Verbond, en in 2014 de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Johan Simons wordt vanaf seizoen 2015-2016 opnieuw artistiek leider van NTGent. Hij gaat het gezelschap voor een periode van vijf jaar leiden. Bovendien is hij van 2015 tot 2017 intendant van de Ruhrtriënnale. Simons zal bij NTGent twee internationale producties per seizoen per seizoen maken, waarvan een in coproductie met de Ruhrtriënnale.