Just asking | Peter Seynaeve & Oscar Van Rompay

Seizoen 2020-2021 droeg als mantra 'Stel alles in vraag!', en opende met een bewerking van Padgett Powells boek die dat mantra letterlijk neemt: The interrogative mood, een boek waarin enkel vragen worden gesteld. Oscar Van Rompay en Peter Seynaeve, die al vaker bij NTGent de scène deelden in voorstellingen van Luk Perceval, staan samen in voor concept en spel.

'Het is bepaald een krachttoer die Van Rompay hier neerzet', schrijft De Standaard: 'alleen vergezeld van een rond, wit tapijt. Met kleine veranderingen in toon of mimiek schippert hij tussen vertwijfeld en naïef, argwanend en verbouwereerd. Soms suggereert hij een setting, zoals wanneer hij lichtjes dansend vragen lijkt te roepen in het oor van een afwezige date in een discotheek.'

'Maar na verloop van tijd – rond vraag 500, gokken we – toont het format zich erg beperkt. Hoe geestig en prikkelend Just asking bij momenten ook is, de monoloog overstijgt niet helemaal de gimmick. Dan gaat dit vragenvuur slepen, en wordt het wat langdradig en saai. Dat ligt eerder aan het concept dan aan het frisse, transparante spel van Oscar Van Rompay.

De voorstelling ging in première in volle coronatijd. Het publiek mocht komen kijken, maar met mondmaskers aan en op veilige afstand van elkaar. Dat beïnvloedde natuurlijk de kijk -en speelervaring, en toen kort daarna de theaters opnieuw moesten sluiten, trokken Van Rompay en Seynaeve de straat op om een theaterfilm van de voorstelling te maken.

De film kan je online herbekijken op het online platform van Lumière.