Opening Night | naar John Cassavetes | regie Ivo van Hove

Over de eeuwige worsteling van de mens met de liefde en de strijd tegen verval en eenzaamheid.

Opening Night (regie Ivo van Hove), een theaterbewerking van de gelijknamige film van John Cassavetes uit 1977, vertelt het verhaal van een gevierde actrice (Elsie de Brauw) die worstelt met haar leeftijd en drinkt om de wanhoop te bezweren. Ze vecht echter terug en zegeviert tenslotte over haar verloren jeugd.

We volgen een theatergezelschap in de hectische periode voor de première van een nieuw stuk. Overdag wordt gerepeteerd en 's avonds zijn er try-outs. Er zijn repetities, discussies, ruzies. De stoppen slaan bij sommigen door, ego's worden gekrenkt en diverse personages krijgen het moeilijk om werkelijkheid en fictie uit elkaar te houden.

Deze verschillende lagen in het stuk worden meesterlijk vertaald in het scènebeeld van Jan Versweyveld: alle ruimtes uit de film komen op de scène samen: de coulissen, de scène, de kleedkamers, het publiek dat naar de gerepeteerde voorstelling komt kijken, een cameraploeg die een making of is aan het maken en daardoor het publiek close-ups kan laten zien van wat er zich allemaal afspeelt. De regie wordt op deze manier ook uiterst filmisch en zo is de cirkel met Cassavetes weer rond.

Opening Night was de eerste van een reeks coproducties tussen NTGent en Toneelgroep Amsterdam. Zowel Elsie de Brauw (Théo d'Or) als Jacob Derwig (Arlecchino) sleepten prestigieuze prijzen in de wacht voor hun acteursprestaties in deze productie, die na de première in Gent en Amsterdam nog een uitgebreide internationale tournee kreeg.