Oresteia | naar Aeschylos | regie Johan Simons

"De beschaving uit klei geboetseerd." - Knack

De Griekse tragedie Oresteia (457 v.Chr.) is een van de oudst overgeleverde theaterteksten uit onze cultuur. Centraal staat het verhaal van het vervloekte geslacht van Atreus dat gedoemd is om in een eindeloze keten van wraak ten onder te gaan. Maar Aischylos toont een uitweg uit deze spiraal van geweld en pleit voor wederzijds respect: het kwaad dat de mens aan de ander verwijt, moet hij ook in zichzelf erkennen. Zo zal hij altijd de weg van de redelijkheid kiezen, waardoor redeloze vergelding achterwege kan blijven.

In coproductie met toneelgroep Amsterdam maakte Johan Simons voor NTGent deze Oresteia tot een memorabele productie. 'De beelden zijn fascinerend, de rolbezetting majestueus, een voorstelling om nooit meer te vergeten', oordeelde recensent Pol Arias voor VRT. De tienkoppige Vlaams-Nederlandse topcast (Pierre Bokma, Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr. , Marieke Heebink, Katja Herbers, Han Kerckhoffs, Hans Kesting, Chris Nietvelt, Halina Reijn en Eelco Smits) bracht de Oresteia in de geroemde vertaling van Herman Althena, bewerkt door dramaturg Paul Slangen. Het speelvlak (scenografie Jens Kilian), dat zich van orkestbak tot halverwege de parterre uitstrekte, met een deel van het publiek op een tribune op het podium, was bekleed met zand en klei die door de acteurs kwistig werd gebruikt om woorden kracht bij te zetten en indringende beelden te vormen, nog versterkt door de muziek van Peter Vermeersch.

'Wie denken als een lust beschouwt, beleeft een aangename avond met deze Oresteia', aldus Johan Simons. Zelden was deze 2500 jaar oude tekst zo helder.