Peter Pan | regie Jean-Pierre De Decker

Kunst- en vliegwerk van Jean-Pierre De Decker of: 'Tranen van ontroering en een dankbaar gevoel, als had je net een film van Steven Spielberg gezien.' – De Gentenaar

Regisseur Jean-Pierre De Decker droomde er al langer van om Peter Pan te ensceneren. Het moest een grootse productie worden, met het hele ensemble op scène, indrukwekkende decors, prachtige kostuums, nieuw gecomponeerde muziek, en letterlijk stunt- en vliegwerk.

Els Olaerts kroop in de rol van Peter Pan: 'jeugdig, vastberaden, een tikkeltje melancholiek, nooit gechargeerd' (De Standaard). Chris Thys vloog mee als Wendy. Nolle Versyp was Jacobus Haak. Jan de Vuyst vertaalde en bewerkte de originele tekst van James Matthew Barrie en schreef de liedjesteksten. Jean Blaute componeerde de muziek.

De ondertitel 'de jongen die niet groot wou worden' verwijst naar het werk van psycholoog Dan Kiley, die drie jaar eerder 'het Peter Pan syndroom' beschreef. De jongen die niet groot wil worden, wil niet aangeraakt worden door Tinkelbel en Wendy, is in Wendy vooral op zoek naar een moederfiguur, en ziet in de piraten zijn te bevechten alterego's. Een extra kijklaagje voor het volwassen publiek bovenop het sprookje.

Deze Peter Pan mikte ook met zijn timing – in de eindejaarsperiode – op een publiek van gezinnen met kinderen, die en masse naar de schouwburg trokken: tussen 14 december '85 en 12 januari '86 zagen 21.289 mensen het stuk tijdens 35 voorstellingen. Een jaar later werd Peter Pan hernomen en zagen opnieuw 20.698 mensen het stuk tijdens 31 voorstellingen, tussen 13 december '86 en 5 januari '87.