Platform | naar Michel Houellebecq | regie Johan Simons

Houellebecq houdt de westerse mens een dubbele spiegel voor: die van walging én geluk.

Michel is een typisch Houellebecq-personage: rond de veertig, een goed inkomen, een belabberd uiterlijk en niet al te veel hoop meer op een spectaculair leven. Hij stelt zich tevreden met eenmansgerechten, de dagelijkse televisieprogramma's, zijn werk op het ministerie van cultuur en de hoertjes om de hoek. Tot hij op een begeleide vakantie Valérie ontmoet en in haar de ultieme sekspartner vindt. Er komt zowaar een echt oprecht gevoel van liefde bij kijken. Tot zijn verbazing moet Michel toegeven dat hij gelukkig is. Opgetogen door dit inzicht komt Michel op het idee om zijn opvatting over geluk te exporteren en te exploiteren. Samen met Valérie en met haar baas Jean-Yves ontwikkelt hij Eldorador Afrodite, een reisformule die gericht is op het beleven van goedkope, exotische seks. Het wordt een overdonderend succes. Maar hun geluk eindigt in een ramp. Bij een terroristische bomaanslag van een moslimfundamentalist op het sekshotel in Thailand komt Michels geliefde Valérie om het leven.

Voor Johan Simons is de ramp waarmee Houellebecqs Platform eindigt geen cynische eindconclusie. Want hoezeer Valérie en Michel ook het failliet van de westerse beschaving belichamen, ze ervaren iets wat nog weinigen gegeven is: oprechte liefde. Niet voor niets voelen wij sympathie voor hen, wanneer ze zelf getroffen worden door het ongeluk. Met Houellebecq wil NTGent de westerse mens dan ook niet moreel veroordelen, maar hem een dubbele spiegel voorhouden: die van walging én geluk. Net als de personages uit Platform hebben wij nog kansen tot liefde, ook al baden die – onvermijdelijk – in de sfeer van reisfolderromantiek.

"Platform is een ware lust op alle vlakken. Sommigen zien Johan Simons, regisseur bij NTGent, liever gaan dan komen met zijn theaterbewerkingen van romans van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Platform van NTGent countert in elk opzicht die misvatting: met humor, een ontroerend geloof in de liefde en explosief spel" - De Morgen.

De voorstelling toerde met veel succes door ons taalgebied, maar was ook te zien in Keulen, Straatsburg, Berlijn, Warschau, Vilnius… Platform werd geselecteerd voor het Vlaamse en Nederlandse theaterfestival 2006. De jury over Platform: 'Dwingt tot nadenken. Indrukwekkend en verwarrend. Roept enorme reacties op.'

Naar de roman Plateforme van Michel Houellebecq uit 2002, bewerking: Tom Blokdijk. Met in de hoofdrolllen Steven Van Watermeulen als Michel en Els Dottermans als Valérie.