tauberbach | regie Alain Platel

"De theaterfan die deze voorstelling mist heeft een flink gat in zijn cultuur." - Knack Focus

'Wil jij met mij een voorstelling maken?' Deze simpele vraag van actrice Elsie de Brauw aan regisseur Alain Platel leidde tot een samenwerking tussen NTGent, les ballets C de la B en de Münchner Kammerspiele, waar tauberbach in première ging. Uitgangspunt is de documentaire Estamira van Marcos Prado, over een schizofrene vrouw die in Brazilië op een vuilnisbelt leeft en een unieke manier van communiceren met haar omgeving heeft ontwikkeld. Vandaar het thema van deze voorstelling: in bijna onmogelijke omstandigheden toch met waardigheid proberen (over)leven.

Andere inspiratiebronnen zijn Tauber Bach van Artur Zmijewski (muziek van Bach gezongen door doven), koralen van Bach en een aria van Mozart die live door de performers worden vertolkt. Actrice Elsie de Brauw deelt het podium met de dansers Bérengère Bodin, Elie Tass, Lisi Estaras, Romeu Runa en Ross McCormack. De muzikale leiding is in handen van Steven Prengels, die eerder al samenwerkte met Alain Platel voor Gardenia (2010) en C(H)ŒURS (2012).

tauberbach werd door pers en publiek in het hart gesloten, maakte een uitgebreide internationale tournee en werd geselecteerd voor zowel het Vlaamse Theaterfestival 2014 als het Berliner Theatertreffen 2014.