The New Gospel | regie: Milo Rau

Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Met The New Gospel, verkozen tot Documentaire van het Jaar in Zwitserland, keren Milo Rau en zijn team terug naar de oorsprong van het evangelie.

Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, de eerste zwarte Jezus in de Europese filmgeschiedenis. Hij werkt in 2011 zelf op een tomatenboerderij als hij beslist te revolteren tegen de uitbuiting van de plattelandsarbeiders in het zuiden van Italië. Voor de film bezoekt hij opnieuw het grootste vluchtelingenkamp in de buurt van Matera, de stad in het zuiden van Italië waar eerder Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus verfilmden. Sagnet vindt er zijn apostelen, en zet samen met hen de Rivolta della dignita op, de Opstand van de Waardigheid.

Tal van vluchtelingen, activisten en burgers van Matera, de Culturele Hoofdstad van Europa 2019, werkten mee aan The New Gospel, evenals Marcello Fonte (Europese Filmprijs voor Beste Acteur 2018), Enrique Irazoqui (Jezus in Il Vangelo secondo Matteo van Pasolini), en Maia Morgenstern (Maria in The Passion of Christ van Mel Gibson).

'The New Gospel' werd in 2021 geselecteerd voor het theaterfestival van Avignon, maar was ook al te zien op het prestigieuze filmfestival van Venetië, en behoorde tot de selectie van het IDFA-filmfestival in Amsterdam, FIFDH in Genève, Soluthurn Film Festival, Cinéma du Réel in Parijs en het Locarno Film Festival.