Theateroorlog in Gent

In 1999 barstte in Gent een 'theateroorlog' los. Theaters als Speelteater/Kopergietery, Victoria en Nieuwpoorttheater stonden lijnrecht tegenover NTG en Arca. Die kregen het verwijt te veel subsidies op te slokken, de zalen te monopoliseren, terrein te willen inpikken van de anderen, kortom de baas te willen spelen. Jean-Pierre De Decker wou namelijk een grote fusie doorvoeren van alle Gentse theaterhuizen. Onder de vlag Publiekstheater zou er zowel teksttheater, experimenteel, kindertheater alsook volkstheater gebracht worden.

De 'kleinere' huizen namen uitdrukkelijk afstand van de fusieplannen van De Decker en richtten toen het Gentse Partnership op. Victoria, Nieuwpoorttheater, Speeltheater/Kopergietery en Das (het nieuwe gezelschap rond Dehollander, Sierens en Ampe) sloten de rangen en formaliseerden hun samenwerking. Ze werden in hun acties gesteund door het muziek Lod, Ceremonia, Les ballets C de la B en Vooruit, die later ook toetraden tot de vereniging 'Onder de Torens'. Deze club van gelijkgestemden werkte vooral als defensieve lobbygroep en zocht naar oplossingen voor het zalenprobleem in Gent.

NTG en Arca fusioneerden in 2001 tot het Publiekstheater Gent, maar de grootse plannen van Jean-Pierre vielen in het water. Hij overleed totaal onverwacht aan een hartaanval op 3 juni 2001. De verhoopte subsidiestijging voor de Gentse theaters bleek eveneens een illusie te zijn en na verloop van tijd knoopten de huizen opnieuw gesprekken aan met elkaar. 'Onder de Torens' doofde langzaam uit terwijl het theaterlandschap verder groeide en bloeide.