Ubu Koning | naar Alfred Jarry | regie Jean-Pierre De Decker

Briljant totaaltheater (Het Volk) of Fletse theatrale vertoning (Knack)?

Een klucht uit 1896. Over de antiheld Vader Ubu die na een staatsgreep de tirannieke koning van Polen wordt, maar uiteindelijk een lafaard blijkt te zijn wanneer hij ten strijde moet trekken nadat het volk tegen hem in opstand komt.

De Franse auteur Alfred Jarry brak met Ubu Roi resoluut met de conventies van het klassieke theater, vooral inzake taalgebruik, en vormde zo een vroege inspiratiebron voor het absurde theater. Honderd jaar later kwam het stuk op het bord terecht van onze Vlaamse taalgoochelaar Pjeroo Roobjee, die het in zijn gekende (maar niet door iedereen geapprecieerde) stijl vertaalde voor regisseur Jean-Pierre de Decker.

Op het podium stond, naast een levend koebeest, heel wat ander schoon volk: Mark Willems, Eddy Spruyt, Bob Van der Veken, Magda Cnudde, Erik van Herreweghe, Chris Thys, Jos Verbist, Bert van Tichelen, Peter Marichael, Els Magerman, Roger Bolders, Chris Boni, Herman Coessens, Cyriel van Gent, Lieve Moorthamer, Hugo Van Den Berghe en Roger Dellaert.

Weetje | tijdens een van de voorstellingen werd het podium bestormd door enkele scholieren die in plaats van de verbouwereerde acteurs de openingsscène brachten. Een staatsgreep, nog voor die van Vader Ubu had plaatsgegrepen…