Wim Opbrouck | artistiek directeur en speler

'De kunst moet ons wapenen tegen de Apocalyps.
De kunst is ons harnas tegen de barbaren.
Voorwaarts! Niet bang zijn! De barricaden op!'

Wim Opbrouck studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Hij speelde bij Blauwe Maandagcompagnie in Ten Oorlog en was lid van de vaste artistieke kern van Het Toneelhuis (Aars! van Peter Verhelst, De Leenane Trilogie, L.King of Pain, Mood on the Go van Jeroen Olyslaeghers en Macbeth).

Hij was te zien in films als Manneken Pis, Walhalla, Ad Fundum, Meisje, Iedereen beroemd, Man zkt vrouw, en op de televisie in programma's als Heterdaad, Windkracht 10, In de Gloria, Het eiland, De Bende van Wim, Matroesjka's, De Ronde en In Vlaamse velden. Met De Dolfijntjes heeft hij ook zijn eigen muziekgroep.

Wim Opbrouck is sedert 2005 verbonden aan NTGent, eerst als acteur, van 2010 tot 2015 ook als artistiek directeur van dit 'huis van spelers'. Hij speelde er in De asielzoeker (nominatie Louis d'Or voor beste mannelijke hoofdrol), Ik wil dat jij een beer wordt, Het leven een droom, Merlijn, Ik val… Val in mijn armen, Instinct, Kasimir en Karoline, La Grande Bouffe, Aida*, Kinderen van de Zon, Nero, Messen in hennen, Hans en Grietje, Tartuffe (nominatie Louis d'Or), Candide, Rood, Parsifal en We Shall Overcome.

Wim is artistiek leider van NTGent tot juli 2015. Daarna blijft hij aan het gezelschap verbonden als speler en neemt Johan Simons opnieuw het directeurschap op.

Tekeningen en ander grafisch werk van Wim vormen, samen met foto's van Dimitri van Zeebroeck en Phile Deprez, een van de basiscomponenten van de door Dooreman vormgegeven huisstijl van NTGent in de periode 2010-2015. Tekeningen van Wim sieren ook de binnenmuren en plafonds van onze schouwburg.