Woelig voorjaar bij NTG | staking en protest

Het voorjaar van 1981 was bijzonder woeling bij NTG. Het gezelschap kampte reeds jaren met plaatsgebrek en kreeg nu nog eens berichten te horen over subsidievermindering.

In de Gentenaar van 21 maart lezen we: 'Als protest tegen het schrijnend gebrek aan repetitieruimte repeteerde de voltallige ploeg van het Nederlands Toneel Gent op en rond het Sint-Baafsplein. (Dat deden ze in de kostuums van het stuk VERKEERD nvdr.) De repetitie in open lucht veroorzaakte een flinke verkeerschaos in de binnenstad en de politie kwam NTG-directeur Jef Demedts (in krijgsgevangenplunje) en zijn collega's-acteurs tot de orde roepen. (…)'

Het geheel liep uit de hand en de toenmalige artistiek directeur werd opgepakt door twee 'zwaantjes'. Uiteindelijk kwam er de belofte van minister van cultuur Rika De Backer en van het Gentse stadsbestuur dat er snel vooruitgang ging komen in het dossier Minnemeers. De eerste steenlegging van de Minnemeers zou evenwel pas plaatsvinden in september 1984.

Jef Demedts getuigt :

'Ja, wij hebben geprotesteerd… omdat er geen centen genoeg waren ja… we hebben geprotesteerd met zwarte vlaggen aan de voorgevel, met leuzes aan de voorgevel. We hebben geprotesteerd omdat het bouwen van de Minnemeers lam werd gelegd. Wij hebben toen een open repetitie georganiseerd, op het Sint-Baafsplein. We hadden afgesproken met de machinisten, met de mensen van het naaiatelier, met alle acteurs, maar het publiek wist van niets, ook de raad van beheer niet… Alles stond klaar in de poort aan de Biezekapelstraat; om kwart na negen gingen de deuren open en kwam het voltallige personeel naar buiten. Snel werd er op het Sint-Baafsplein een zaagmachine geplaatst, een podium gebouwd, een naaimachine gezet.Wij, Hugo Van Den Berghe en ik, repeteerden op het plein verder aan het stuk Verkeerd, in ons gevangenisplunje. Het verkeer kon niet meer passeren, mensen bleven staan kijken en op het Sint-Baafsplein heerste complete chaos.
Maar in een mum van tijd was de politie daar. Ik herinner mij nog twee grote zwaantjes op de motoren van de bereden politie. Ze zijn naar mij toegekomen, ze hebben mij opgepikt, want ik woog niet veel in die tijd. En ja, ook in een mum van tijd zat ik binnen in de gevangenis, allé, bij de politie. Ze hebben mij toen opgepakt en een halve dag binnen gehouden…'